1. Nimetkää kodin tavaroita
Nimeä yhdessä lapsen kanssa erilaisia kodin tavaroita kuten kodinkoneita, huonekaluja ja vaatteita. Tavaroiden nimiä voi harjoitella myös sanojen ymmärtämisen avulla. Lasta voi pyytää etsimään tavaroita, joiden nimiä on harjoiteltu (‘missä on leivänpaahdin?’).
2. Nimetkää kaupan tuotteita
Kauppareissulla voitte nimetä yhdessä kaupan tuotteita. Esimerkiksi vihannes- ja hedelmätiskillä mietitte yhdessä hedelmien ja vihannesten nimiä. Voit myös pyytää lasta hakemaan ostoslistalla mainitut asiat. Näin varmistat että lapsi ymmärtää mitä sana tarkoittaa.
3. Laiva on lastattu
Autoreissuilla mummolaan voi ajan kuluksi leikkiä lapsen kanssa Laiva on lastattu -leikkiä. Sanoja voi keksiä vuorotellen tietyistä käsiteryhmistä kuten eläimiä tai ammatteja tai tietyllä kirjaimella alkavia sanoja kuten r- tai a-kirjaimella alkavia sanoa.
4. Selitä ja arvaa sanoja
Sananselityspelit ja -leikit harjoittavat sananhaun sekä sanan kuvailun taitoja. Kukin voi vuorollaan kuvailla kuvakorttia, pussista nostamaansa esinettä tai keksimäänsä sanaa. Toiset koittavat arvata mikä sana on kyseessä. Vuoroja vaihdetaan osallistujien kesken. Leikkimielisessä kilpailussa sanan selittäjälle voi antaa aikarajan. Tällöin pelaajat saavat pisteen aikarajan sisällä oikein arvaamistaan sanoista.
5. Kerro millä sana alkaa
Sovi lapsen kanssa milloin harjoittelette nimeämistä. Kun huomaat että lapsi hakee sanaa, voit antaa vihjeeksi sanan alkutavun tai sanan alkuosan (esim. ‘se on sar-‘ tai ‘se on sarvi-‘ sarvikuono-sanasta). Vihje auttaa usein sanan mieleenpalauttamista.