Kuusi vinkkiä sanaston harjoitteluun

1. Yksi sana päivässä

Opettele uusi sana joka päivä. Pienessä ajassa olet oppinut monta sanaa. Merkitse uudet sanat ylös vaikka seinäkalenteriin.

2. Keksi muistikeinoja

Keksi muistitukia uusille sanoille. Miten parhaiten muistat sanan ja sen merkityksen? Muistuttaako uusi sana toista sanaa kuten ‘kana’ ja ‘kanala’? Ota sanaa kuvaava valokuva ja kerää kuvat yhteen. Kertaa uudet sanat viikon lopussa läpi.

3. Pohdi uuden sanan merkitystä

Mieti uuden sanan merkitystä monella tavalla. Yhdistä uusi sana (‘digikirja’) tuntemiisi sanoihin (‘kirja’, ‘digitaalinen’). Kuvaile sanaa, mieti millaisissa lauseissa se esiintyy ja millaisia merkityksiä sana saa eri lauseissa ja yhteyksissä. Voit miettiä mikä toinen sana tarkoittaa samaa.

4. Selitä ja arvaa sanoja

Sananselityspelit ja -leikit harjoittavat sananhaun sekä sanan kuvailun taitoja. Kukin voi vuorollaan kuvailla kuvakorttia, pussista nostamaansa esinettä tai keksimäänsä sanaa. Toiset koittavat arvata mikä sana on kyseessä. Vuoroja vaihdetaan osallistujien kesken. Leikkimielisessä kilpailussa sanan selittäjälle voi antaa aikarajan. Tällöin pelaajat saavat pisteen aikarajan sisällä oikein arvaamistaan sanoista. 

5. Opettele päättelemään sanojen merkityksiä

Päättele lauseesta tai puheesta mitä uusi sana tarkoittaa. Mitä muita sanoja lauseesta tiedät, mikä voisi antaa vihjeitä sanan merkityksestä?

6. Keksi muita sanoja

Keksi samaa tarkoittavia tai samantapaisia sanoja. Esimerkiksi sanan ’sänky’ kanssa tarkoittaa samaa ’vuode’, ’peti’ sekä siihen liittyvät sanat ’sohva’, ’riippukeinu’, ’patja’ (paikkoja joissa voi maata), ’tyyny’, ’peite’ (käytetään sängyssä) ja ‘tuoli’, ‘pöytä’ (muita huonekaluja). Adjektiiville ‘kiva’ voi etsiä samaa tarkoittavia sanoja ’mukava’, ’miellyttävä’, ’hauska’, ’ihana’, ’upea’. Mieti mitä uusia sävyjä eri sanojen merkitykset antavat. Verbille ’mennä’ voi keksiä samantapaisia sanoja kuten ‘juoksee’, ‘hiipii’, ‘ryömii’, ‘loikkii’ jne. Näitä menemisen tapoja voi esittää vaikka liikkeinä ja eleinä (pantomiimina).