Lukemisen kotiharjoittelu

Lukemisen harjoittelua on tutkittu maailmalla paljon. On huomattu, että sujuvaksi lukijaksi voi oppia vain lukemalla. Minkään muun apukeinon ei toistaiseksi ole todettu auttavan. Myöskään minkään tietynlaisen lukemisen ei ole todettu olevan ylivertainen muihin lukemistapoihin. On kuitenkin joitain periaatteita, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi.

 • Harjoitellaan VÄHÄN AIKAA kerrallaan, mutta USEIN.
  Esimerkiksi 15 minuuttia joka päivä.
 • Harjoittelu sisältää useita TOISTOKERTOJA.
  Esimerkiksi luetaan jotain tarinaa minuuttilukuna. Kuinka pitkälle lapsi pääsee 60 sekunnissa, entä kun kello käynnistetään uudelleen?
 • Harjoittelu on JÄRJESTELMÄLLISTÄ JA SUUNNITELTUA.
  Esimerkiksi kirjoittakaa yhdessä lukupäiväkirjaa, ja ihailkaa edistymistä! Voitte vaikka nauhoittaa lukemista silloin tällöin ja verrata, onko lukeminen sujuvoitunut.
 • Harjoittelusta saa positiivista PALAUTETTA, joka on johdonmukaista ja välitöntä.
  Kannustetaan myös silloin, kun lukiessa tulee virheitä! Annetaan lapselle kokemus positiivisista lukutuokioista.
 • Harjoittelu sisältää ohjausta ja MALLIN sujuvasta lukemisesta.
  Mallin sujuvasta lukemisesta voi saada äänikirjoista tai vaikkapa isosisarelta. Ohjaus auttaa pitämään huomion harjoiteltavassa asiassa ja harjoitus tulee tehtyä myös tarkemmin.
 • Harjoittelu on lapselle MOTIVOIVAA ja lapsi on siihen SITOUTUNUT.
  Me aikuisetkaan emme opi, mikäli asia ei ole meille tarpeeksi kiintoisa tai emme näe sen merkitystä. Miettikää yhdessä lukemisen tärkeyttä.

Kun nämä perusperiaatteet pitää mielessä, voi lukemista harjoitella monin tavoin, vain mielikuvitus on rajana!

Aina lukeminen ei kuitenkaan innosta, vaikka harjoitukset olisivat kuinka kivoja tahansa. Silloin lapsen kanssa voi ottaa käyttöön sopimuspohjan. Tällöin harjoitteluun tulee ryhtiä ja jokin lyhyt sovittu pätkä voi tuntua lapsesta helpommalta tavoitteelta. Ja ehkä vastavuoroisesti vanhempi lupaa harjoitella jotain omaa taitoaan vastaavan määrän!

 

Tästä linkistä pääset vanhalle Lukusilta-sivustolle, jolta löytyy eri puolilla kotia tehtäviä harjoituksia. Aukeavalla sivulla on pohjapiirros asunnosta. Näet lukemista tukevat kotiharjoitukset asunnon huoneita napsauttamalla. Kaikissa näissä harjoituksissa on otettu huomioon tehokkaat tavat, joilla tukea lukemisen harjoittelua. Huomaathan, että siirryttyäsi linkistä vanhalle sivustolle, ylälaidan Takaisin-nappia painamalla siirryt vanhan sivuston etusivulle. Vanhalta Lukusilta-sivustolta on kuitenkin siirretty ja päivitetty kaikki mielenkiintoiset osiot tänne uudelle sivustolle eli esimerkiksi tietoiskut ja pidemmät artikkelit kannattaa lukea täältä päivitetyltä sivustolta.