Ohjeita nimeämisen harjoitteluun

Käytä itse puheessasi tarkkoja ilmaisuja

Puhuessasi lapselle käytä mahdollisimman tarkkoja ilmaisuja ja vältä liiallista pronomonien käyttöä. Näin lapsi saa mallia nimeämisestä. Esimerkiksi ei kannata sanoa: ‘haetko tuon tuolta’ vaan ‘tuotko minulle sanomalehden olohuoneen lehtikorista’.

Lue lapselle ja keskustele luetusta

Lue lapselle erilaisia kirjoja ja sanastoltaan monipuolisia kirjoja. Lukemisen lomassa voitte keskustella luetusta tai nimetä yhdessä kirjan kuvia.

Kielellistä arkipäivän tapahtumia

Kielellistä arkipäivän asioita, esineitä, tunteita ja tapahtumia. Näin nimet yhdistyvät suoraan asioihin ja tapahtumiin käytännön kautta. Esimerkiki pukiessa sanallista se, mitä kulloinkin juuri tehdään: ‘nyt laitetaan pipo päähän’.

Pelaa ja leiki lapsen kanssa – keskustele samalla

Pelaa ja leiki lapsen kanssa sellaisia pelejä ja leikkejä, joihin saa liitettyä helposti puhetta ja keskustelua. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset lotto- ja muistipelit, sananselityspelit sekä tapahtumia sisältävät kuvat ja kuvasarjat.

Ota lapsi mukaan keskusteluhetkiin

Ota lapsi mukaan keskusteluhetkiin. Yritä aktivoida lapsen omaa puheilmaisua vaikka kysymyksillä ja suuntaamalla keskustelua lapsen omiin kokemuksiin.