Matka kielten maailmaan

Hyvä lapselle tärkeä aikuinen!

Onnittelut! Saat etuoikeuden lähteä matkalle vieraan kielen maailmaan yhdessä innokkaan kielenopiskelijan kanssa. Näin matkan alussa teillä molemmilla on varmasti mielessä monia kysymyksiä. Vastauksia kysymyksiin löytyy matkan edetessä. 

Usein me aikuiset mietimme sitä, miten voimme auttaa pientä kielenoppijaa. Keinoja löytyy vaikka kuinka paljon. On hyvin tärkeää, että tuomme esiin sen, kuinka paljon aivan tavallisessa arjessa meille tulee vastaan vieraskielisiä sanoja. Keittiön kaapit ovat pullollaan ruokapakkauksia, joiden sisältö on kirjoitettu ainakin kahdella kielellä – suomeksi ja ruotsiksi. Arkiseen kaurahiutalepakettiin on usein valittu lisäksi vielä viron ja venäjän kielet. Mikäpä sen hauskempaa kuin yhdessä miettiä suomenkielisen listan avulla vieraskielisiä vastineita. Sokeri kun on suhkur viroksi! 

Kun lapsi on oppinut vieraan kielen alkeita, niitä voi harjoitella osana arkipäivän toimintoja. Kun lähdette vaikkapa yhdessä treeneihin autolla, niin kiva ja motivoiva tehtävä on miettiä rekisterikilpien numeroita vieraalla kielellä. Samalla tavalla voi yhdistää värien kertaamisen esimerkiksi ohikiitävien talojen, autojen ja polkupyörien väreihin. Jos asutte kerrostalossa tai käytätte muuten usein hissiä, niin hissin kerrosnumeron voi valita vieraalla kielellä. 

Silloin kun tuomme vieraan kielen osaksi tavallista arkea, saa lapsi mahdollisuuden kerätä itselleen tärkeää pääomaa tulevaisuuttaan varten. Vieraista kielistä tulee luonnollinen osa arkea ja hän rohkaistuu käyttämään niitä. Nyt vain iloisesti vieraiden kielten pariin!