Vieraan kielen oppiminen – kodin ja koulun yhteistyö

Hyvin usein kodin aikuiset ovat taipuvaisia ajattelemaan, että lapsen vieraan kielen opettamiseen tarvitaan ammattilainen – se koulun opettaja. Vanhempi/kummi/isovanhempi herkästi ajattelee, että oma kielitaito ei riitä, ääntämiseni ei ole täydellistä, en minä osaa…

Höpsistä! Tärkeintä on se, että aikuinen ruokkii lapsen kiinnostusta ja osoittaa omalla esimerkillään, miten uuden oppiminen tuottaa iloa ja motivoi oppimaan aina vain lisää. Kotiväki on tässä ratkaisevassa asemassa. Kun lapsi kysyy jotakin vieraaseen kieleen liittyvää arjessa, tilanteeseen kannattaa pysähtyä ja pohtia ilmiötä yhdessä lapsen kanssa. Oman osaamisen rajoja ei kannata pelätä, nykypäivän tekniikalla pystyy internetin avulla selvittämään sanojen merkityksiä ja ääntämisasuja – Hei, enpä minäkään tiedä miten se sanotaan, mutta otetaanpa yhdessä selvää ja opitaan molemmat. 

Tekniikasta voi olla muutoinkin iloa. Lasta kannattaa ohjata kuuntelemaan Youtubesta aiheeseen liittyviä ikätasoisia lauluja ja animaatioita. Hakusanan eteen kannattaa laittaa kirjaimet “efl” (English for foreign learners). Esimerkiksi värilauluja voi hakea hakusanoilla “efl coulour songs”. Vastaavasti muihin vieraisiin kieliin soveltuvia lauluja ja videoita voi hakea kirjoittamalla hakukenttään “French/German/Russian for young learners/kids”. Sopivien laulujen nettilinkkejä voi halutessaan muuttaa lapselle valmiiksi QR-koodeiksi ja printata ne esille. QR-koodien tekeminen on erittäin yksinkertaista, googlaamalla hakusanalla “QR Code Generator” niitä löytyy useampia. Lapsen laitteeseen voi sitten vastaavasti ladata ilmaisen QR-koodinlukijan. Applen iPadeille on ladattavissa ilmaisia käsinukkeohjelmia, joiden avulla lapsi voi yhdessä aikuisen tai ystävän kanssa esittää pieniä vieraskielisiä näytelmiä. Toki tämä voi olla hieman vaativaa, mutta ei mahdotonta, ennen lukutaidon kehittymistä. Tällaisia ilmaisohjelmia ovat esimerkiksi Puppet Pals ja Sock Puppets.

Oppimisen iloa!