Ekapeli Maahanmuuttaja apuna suomen kielen oppimisessa

Jokaisella kielellä on oma äännejärjestelmänsä, eli kirjaimet lausutaan eri kielissä eri tavoin. Suomen kielessä on 23 varsinaista äännettä, mutta 28 erilaista kirjainta kun vierasperäiset kirjaimet otetaan mukaan. Näiden 23 kirjain-äänteen oppiminen on suomen kielen lukemaan oppimisen perusta. Kun kirjain-äänteet on opittu hyvin, äänteiden yhdisteleminen tavuiksi ja edelleen sanoiksi auttaa jo lukutaidon alkuun. Sanojen yhdisteleminen luettaessa ja kirjoitettaessa edelleen lauseiksi ja merkityksiksi avaa oppijalle kirjoitetun kulttuurin käytettäväksi.

Lukemaan oppiminen Suomessa

Suomessa opitaan yleensä lukemaan lapsena, noin 5-8 vuotiaana. Joillakin lapsilla lukemaan oppiminen on vaikeampaa ja lapsi saattaa tarvita siihen lisää tukea. Myös vieraasta kieliympäristöstä tuleva maahanmuuttaja saattaa tarvita normaalia kouluopetusta enemmän harjoittelua lukemaan oppimiseen. Ekapeli Maahanmuuttaja on tietokoneella pelattava oppimispeli, joka auttaa erityisesti maahanmuuttajalapsia oppimaan suomen kielen lukemisen perusteita eli äännejärjestelmää ja tavujen ja sanojen tunnistusta ja muodostamista. Ekapelin on kehittänyt lasten ja nuorten oppimisvaikeuksien tukemiseen keskittyvä Niilo Mäki Instituutti.

Ekapeli-Maahanmuuttajan tavoitteena on harjoittaa pelaajan kirjain-äänteiden tuntemusta ja antaa siten tukea lukemaan oppimiseen.

Ekapeli-Maahanmuuttaja on tutkitusti ollut tehokas lukemisen perusvalmiuksien eli äänteiden opettelussa. Pelin sisältö on kehitetty siten, että Suomen seitsemän suurimman maahanmuuttajaryhmän äidinkielten mukaan sovellettu sisältö tukee heidän suomen kielen lukemaan oppimistaan.

Pelin käyttäminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi siten, että peliin kirjautumisen jälkeen lapsi voi pelata itsenäisesti. Peli sopeutuu pelaajan osaamiseen siten, että se tarjoaa aina sopivaa haastetta pelaajan osaamisen tasoon nähden. Oppiminen on tehokkainta, kun Ekapeliä pelataan mahdollisimman usein, esimerkiksi päivittäin, lyhyitä noin 15 min pelijaksoja kerrallaan.

Ekapeli ei korvaa normaalia lukemisen ja kirjoittamisen opetusta, mutta voi antaa tukea ja lisäharjoitusta opetuksen lisäksi. Ekapelillä harjoittelu on hauskaa ja sitä voi tehdä tietokoneella sekä koulussa että kotona. Ekapeli on suunnattu ensisijaisesti lapsille, mutta myös aikuiset voivat harjoitella Ekapelin avulla

Lataa nyt Ekapeli Maahanmuuttaja App Storesta tai Google Playsta

Lisätietoja:

www.ekapeli.fi

www.lukimat.fi