Monenlaisia kirjoja lapsille ja nuorille

Lapsi tai nuori voi lukea monenlaisia kirjoja. On olemassa esimerkiksi kuvakirjoja, sarjakuvia, helppolukuisia kirjoja ja selkokirjoja. 

Kun ei osaa vielä lukea kovin hyvin, voi lukea kuvakirjoja. Niissä on kuvia ja vähän tekstiä. Tekstiä on helpompi ymmärtää, kun katsoo vieressä olevaa kuvaa. Kuvakirjat eivät ole vain ihan pienille lapsille. Niiden aihepiireistä löytyy myös isompia lapsia kiinnostavia asioita. 

Sarjakuvat ovat hyvää lukemista nuorille, joiden lukutaito ei vielä ole kovin hyvä. Sarjakuvissa tarinaa voi seurata sekä kuvista että tekstistä. 

Helppolukuisessa kirjassa on isot kirjaimet ja vähän tekstiä yhdellä sivulla. Pitkät sanat on tavutettu. Helppolukuisia kirjoja on paljon koululaisia kiinnostavista aiheista. Ne ovat yleensä kirjastossa omassa hyllyssään. 

Selkokirja on kirjoitettu selkokielellä. Selkokieli on suomen kielen muoto, jossa kieltä on muutettu helpommaksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Joistakin kirjoista on olemassa tavallinen kirja ja selkokielinen versio. Koulussa kaikki voivat lukea samaa kirjaa niin, että ne joille lukeminen on vaikeampaa, lukevat selkokielisen version tarinasta.