Lue yhdessä lapsen kanssa

Yhdessä lukeminen on hauskaa. Yhdessä voi lukea monenlaisia kirjoja: kuvakirjoja, sarjakuvia, helppolukuisia kirjoja ja selkokirjoja.

Luetaan yhdessä

Lukemaan oppii parhaiten lukemalla. Siksi on tärkeää lukea säännöllisesti. Kannattaa aloittaa riittävän helposta kirjasta, vaikka kuvakirjasta. Kun lukeminen on sujuvaa, voi siirtyä pidempään tekstiin. Lukeminen auttaa kielen oppimisessa. Lukemalla pääsee myös tutustumaan toisten elämään ja erilaiseen kulttuuriin. Lukemalla maailma avartuu.

Lukeminen on mukavaa yhdessä. Aikuinen voi lukea lapselle ääneen. Kun lapsi osaa lukea vähän, voi lukea vuorotellen. Aikuinen lukee joka toisen lauseen tai sivun, lapsi joka toisen. Yhdessä voi selvittää, mitä vaikeat sanat tarkoittavat. Koululaisen kanssa kannattaa vielä lukea yhdessä, vaikka hän osaisi jo itse lukea. Keskustelkaa yhdessä lukemastanne kirjasta. 

Lukemiselle kannattaa varata pieni hetki joka päivä. Illalla nukkumaan mennessä on mukava lukea yhdessä. Lukuhetki voi olla myös päivällä, vaikka heti koulun jälkeen. Näin lukemisesta tulee tapa, eikä se unohdu kiireisinäkään päivinä. Säännöllinen lukeminen kehittää lukutaitoa parhaiten.